Att ha en egen professionell webbsida är en mycket viktig del av ett företags närvaro online. Webbsidan är ofta en samlingspunkt där potentiella kunder hittar all information de behöver för att t.ex. kontakta företaget eller hitta detaljerade beskrivningar av deras produkter eller tjänster.
Att ha en egen professionell webbsida är en mycket viktig del av ett företags närvaro online. Webbsidan är ofta en samlingspunkt där potentiella kunder hittar all information de behöver för att t.ex. kontakta företaget eller hitta detaljerade beskrivningar av deras produkter eller tjänster.
Ett problem som många småföretagare stöter på är att veta var man skall börja. Vilken typ av webbsida behöver jag? Hur skall jag bygga den? Kan jag göra det själv eller behöver jag anställa en utvecklare?
Dessa är några av de frågor denna artikel förhoppningsvis kommer hjälpa dig att få svar på. Vi kommer att gå igenom olika alternativ och hjälpa dig att avgöra vilken metod som passar bäst för ditt företag.
Oavsett om du är nybörjare eller har lite erfarenhet av webbutveckling, hoppas vi att denna artikel kommer att hjälpa dig att skapa en webbsida som kan hjälpa ditt företag att växa och utvecklas på webben.
Använd en webbplatsbyggare
En webbplatsbyggare är en typ av mjukvara som genom ett visuellt sätt hjälper användaren att bygga sin webbsida samt dess funktioner. Fördelen med att använda dessa typer av program är att du inte behöver någon tidigare kunskap om kodning eller webbutveckling - koden skrivs nämligen i bakgrunden.
Det finns många olika webbplatsbyggare att välja mellan, vissa bättre än andra. Det som dock överränsstämmer bland dem alla är att de ofta är ett bra val för företag som inte har mycket tid eller resurser att lägga på att skapa och underhålla sin webbsida.
Låt oss gå igenom ett antal punkter som är viktiga att tänka på när det gäller valet av webbplatsbyggare.
Användarvänlighet
Det är viktigt att välja en webbplatsbyggare som är enkel att använda och som inte kräver mycket teknisk kunskap. De flesta programmen som finns på marknaden idag uppfyller detta krav, dock skiljer de sig åt lite.
Webflow
Webflow är ett av de nyare alternativen som satsar på flexibilitet och kvalitet men även ett krav på lite högre teknisk kunskap.
Webflow webbplatsbyggare
Wix
Wix kan nästan användas av vem som helst - oberoende teknisk kunskap. Dock kan webbsidorna skapade i Wix följa en sämre teknisk struktur, något som kan påverka sökmotorresultat och användarupplevelse för besökarna.
Wix webbplatsbyggare
Shopify
Shopify är det självklara valet vid e-försäljning. Ingen annan webbplatsbyggare har samma flexibilitet när det gäller produkthantering och försäljning på nätet. Programmet är också användarvänligt och enkelt att lära sig själv, dock inte lika flexibelt som Webflow och Wix.
Shopify webbplatsbyggare
Wordpress
Det är ofta svårt att veta om Wordpress hamnar inom ramen för "webbplatsbyggare", även om det är det absolut mest använda "content management system" på som används på webben idag.
Wordpress har dock ett stort antal gratis mallar att utgå ifrån, men vill man utveckla mer flexibla lösningar krävs ofta extern hjälp av en webbutvecklare (om man själv inte kan programmera d.v.s.).
Wordpress webbplatsbyggare
Mallar
Om man inte vill designa sin webbsida själv är det viktigt att se till att webbplatsbyggaren har tillgång till ett bra urval av mallar och designalternativ. Detta gör det lättare att skapa en professionellt designad webbsida.
Alla fyra tidigare nämnda webbplatsbyggare har ett stort antal mallar att utgå ifrån. Webflow och Shopify är dock ledarna när det kommer till professionell design.
Wix's utbud av mallar
Funktionalitet
Tänk på vilka funktioner och verktyg du behöver på din webbsida. Inom ramen för detta räknas t.ex. e-handel, blogg, kontaktformulär osv. Även om de flesta nödvändiga funktioner faktiskt existerar i de tidigare nämnda webbplatsbyggarna passar vissa bättre än andra för olika typer av webbsidor.
Som tidigare nämnt är Shopify ett väldigt bra alternativ för e-försäljning. Webflow och Wix passar dock bäst för mer flexibel design medan Wordpress är ett bra alternativ om man snabbt vill komma igång med en rätt "standard" webbplats.
Om din företagswebbsida kräver funktioner som t.ex. kundportaler eller komplexa automationlösningar kanske inte en webbplatsbyggare passar just dig. Då är det bättre att konsultera med en utvecklare eller webbyrå.
Kostnad
Överväg hur mycket du är villig att spendera på din webbsida. Vissa webbplatsbyggare erbjuder gratis versioner med begränsade funktioner, medan andra kan kosta en hel del pengar.
Bland de tidigare nämnda webbplatsbyggarna är Wordpress den enda som har öppen källkod. Detta kan vara väldigt händigt om du redan har t.ex. ett webbhotell du vill använda. De andra programmen erbjuder sina egna molnlösningar där du som kund kan publicera din webbsida.
Webflow's priser 2023
Integrationsmöjligheter
Ta reda på om webbplatsbyggaren erbjuder möjligheter att integrera med andra verktyg som du redan använder. Detta kan t.ex. vara program för e-postmarknadsföring, kundsystem eller CRM etc.
Speciellt Webflow och Wordpress har ett stort antal möjliga integrationer och plugins som du kan använda dig av. Shopify har också sitt egna plugin-bibliotek specialanpassat för e-commerce.
Integrationer för Webflow
Använd en mall
Att använda sig av färdigt designade mallar är ett vanligt sätt för småföretag att både spara tid samt lätt få sin webbsida att se professionell ut. En mall, eller "template" som det kallas på engelska", är en färdig design och webbsidestruktur som du kan använda som grund för din webbsida.
För de flesta webbplatsbyggarna finns det många olika typer av mallar att välja mellan, både gratis och premiumversioner. De flesta är anpassade för olika brancher och syften, så en rekommendation är att ta en titt på hela utbudet och söka mallar för sin egen branch innan du bestämmer dig för att köpa.
Följande stycken är några punkter att tänka på innan du bestämmer dig för att använda en mall för din webbsida.
Spara tid
Att använda en mall kan göra det snabbt och enkelt att skapa en webbsida, eftersom det redan finns ett färdigt utseende och en struktur att börja med. Utefter denna mall kan du sedan vidare utveckla både design och struktur för att passa just ditt företag.
Kostnadseffektivt
Att använda en mall kan vara väldigt kostnadseffektivt eftersom det ofta är billigare än att anlita en webbutvecklare eller att köpa en unik design. Dock måste man tänka på att man kanske inte får webbsidan att se ut exakt som man vill. Man kan vara tvungen att kompromissa lite mellan mallens design och ens egna idéer.
Profesionellt utseende
Många mallar är professionellt utformade och kan ge din webbsida ett proffsigt utseende utan att behöva lägga ner mycket tid och kraft på design. Designstandarden på mallar skiljer sig dock något mellan de olika webbyggarna som vi tog upp tidigare i denna artikel.
Mobilanpassade
Många mallar idag är också responsiva, vilket innebär att webbsidan ser bra ut oavsett om man besöker den från en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Detta betyder att man inte behöver tänka destu mer på att göra sina kunder nöjda oavsett vilken typ av enhet de besöker webbsidan med.
Ett exempel på en mobilanpassad design
Uppdatering och säkerhet
När du använder en mall från en pålitlig leverantör så kan du vara hyfsat säker på att mallen hålls uppdaterad med de senaste tekniska utvecklingarna och säkerhetsfixar.
Detta skiljer sig dock något mellan webbplatsbyggare. T.ex. om man använder Wordpress tillsammans med en hel del tredje parts plugins måste man även försäkra sig om att dessa plugins hålls uppdaterad.
Detta problem stöter man inte på om man använder sig av Webflow, då de för tillfället inte erbjuder externa plugins, utan endast sina egna implementerade funktioner.
Anställ en webbutvecklare
Att hyra en webbutvecklare är ett bra alternativ för småföretag som har specifika krav eller önskemål för sin webbsida som inte kan uppfyllas med hjälp av en webbplatsbyggare eller en mall.
En webbutvecklare eller webbdesigner kan skapa en unik design och skräddarsydda funktioner för din webbsida och är också kapabel att integrera din webbsida med andra system och verktyg som exempelvis CRM eller annan programvara. Nackdelen med att hyra en webbutvecklare är att priset ofta stiger rejält i motsats till att bygga webbsidan själv.
Så vid vilka tillfällen behöver man anställa en webbutvecklare?
Specifika krav
Om ditt företag har specifika krav eller önskemål som inte kan uppfyllas av en mall eller en webbplatsbyggare, kan det vara bättre att hyra en webbutvecklare. Som tidigare nämnt kan detta vara det bästa alternativet om du behöver specialanpassade webbapplikationer eller unik design.
Integrationsbehov
Denna punkt faller nästan under samma rubrik som den föregående. Om ditt företag har behov av att integrera med andra verktyg eller system som webbyggarna inte kan hantera kan det vara bättre att hyra en webbutvecklare.
Tid och kompetens
Om det inte finns någon person i företaget med kompetens att hantera webbplatsbyggarprogram själv, eller om man helt enkelt inte har tid att lägga ned på att lära sig det kan det vara smart att hyra en webbutvecklare som sköter både utveckling, underhåll och kanske uppdatering av webbsidans innehåll.
Kvalitet
Även om använding av mallar lätt kan få din webbsida att se professionell ut kan det finnas problem som behöver åtgärdas. Detta kan gälla bl.a. sökmotoroptimisering av webbsidan, vilket är en mycket viktig del av en lyckad strategi online. Vid dessa tillfällen kan det vara bättre att hyra en webbutvecklare med erfarenhet och kunskap.
Använd en e-handelsplattform
Till skillnad från en vanlig "webbsida" som bara innehåller information om företaget och dess tjänster kan en e-handelsplattform krävas om du tänkt sälja direkt på nätet.
Det finns många e-handelsplattformar att välja mellan. Dessa består av all från traditionella webbplatsbyggare med e-handelfunktioner (som t.ex. Webflow, Wix) till webbplatsbyggare som specialiserar sig för e-handel som t.ex. Shopify eller Woocommerce (för Wordpress).
Shopify
Om ditt företag främsta mål är att sälja på nätet är det starkt rekommenderat att använda en plattform som Shopify, alternativt en "själv-hostad" instans av Woocommerce för Wordpress. Dessa har fler funktioner specifika för e-handel, något som de andra plattformarna inte riktigt når upp till.
Woocommerce
Sammanfattning
Som du kan se finns det många saker att tänka på innan du bestämmer dig för hur du skall skapa webbsidan för ditt företag. Det är definitivt rekommenderat att börja med att göra lite research för att hitta det verktyg och strategi som passar er bäst. Förhoppningsvis kunde denna guide ge dig några tips och kanske lite inspiration att komma igång.
Tack och hej.